Motikarq ще съди България в Страсбург

На 18 юли ГДБОП залови Мотикаря по обвинения за разпространение „в интернет пространството материали с порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица”. Мотикарят е известен с публикуването на снимки и видео на деца и млади хора, които, под маската на унижението и тормоза, целят да възпитат подрастващите в благоприличие и доброподобие.

Веднага след ареста адвокатът на Мотикаря заяви, че ще повдигне контра дело срещу българската държава за цензура и нарушаване правото на свободно изразяване. „Вече повече от пет години поддържам здравословен дебат сред новото поколение за това как трябва да се държат и изглеждат младите,“ коментира Мотикарят пред телевизия СКАТ. „И изведнъж се появяват някакви робокопи на вратата ми и ме тръшват на земята! Но нека това е предупреждение за всеки в тая страна – комунизмът е още тук и ни мачка, а ние си мълчим!“

Фондация „Българско либертарианско общество“ стартира гражданска подписка за снемане на обвиненията срещу motikarq.com и неговия собственик с мотива, цитирам, „Всички видео и графични изображения са на частен сайт, така че никой не може да ги докосва и да предявява претенции. Ние обаче помним кои слухтяха и доносничеха кой може да диша и кой – не. Те още ограничават свободата и крадат парите ни.“ До момента инициативата са подкрепили гражданската медия Терминал 3.

В момента Мотикарят лежи в следствения арест в София. Пред сградата вече трети ден на бдение за здравето и свободата на арестувания стоят разтревожени граждани. Някои от издигнатите лозунги гласят „През сървъра сте ми!“, „Щом не искате с добро, ще си отидете с мотика!“ и др.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: