Ребин: всички или ни#КОЙ

Ребин. Цял ден ме преследва това име… след като разбрах, че е починал. И че е починал, както е починал. Не, че го познавах – всъщност не знаех нищо за него.

Млад иракчанин, получил бежански статут в България. Издъхнал снощи на прага на кризисен център. Човек загива на прага на социална услуга.

Другото са детайли, които нито още съм разбрал добре, нито смятам, че имат истинско значение.

Името Ребин никога няма да застане до името Гинка, Делян или до името на който и да е познат до втръсване известен фантом. Както не застанаха до тях имената на Вълчо и Дона, които си отидоха кротко в схлупена къща в едно ловешко село през февруари преди две години; нито на майката и дъщерята, които през януари миналата година напуснаха този свят от дома си с дупки, вместо прозорци, в един благоевградски квартал. Техните имена наистина така и не научихме. Но всички те изчезнаха окончателно от студ, глад и болест. За много и много други никога няма да узнаем. Освен ако не поискаме и не разберем…

Ако някога съм научил каквото и да е през съзнателните ми години и считам за истински важно, то е, че можеш ли да наречеш нещо, можеш да го разбереш; можеш ли да го разбереш, можеш да го промениш. Но то е съзнателно усилие.

А живеем в свят, в който адресът и примерно зениците ти могат да бъдат наречени, за да е под контрол къде се движиш и какво правиш, но името ти ще бъде оставено на плебисцит, ако полезността ти се окаже изчерпана. Ребин е преминал през много граници, пребивания, глад и студ, за да бъде идентифициран за бежански статут и за да бъде накрая оставен да умре на прага на държавата. Идеите ѝ за неговата полезност явно са били вече изчерпани и спокойно го е изгледала как се гърчи и издъхва пред вратата ѝ, както иначе е отказал да направи на толкова много други нейни граници.

Все някога ще осъзнаят повече хора, че повтарянето на фантомни имена в затъпялото ни публично пространство – както се случва – не може да е за промяна, защото зад него всъщност не стои разбиране. А не стои разбиране, защото зад него всъщност не стоят истински хора. Зад него стои всъщност система на отношения, която презира човека.

Защото ни#КОЙ не преминава граници – той ги създава. ни#КОЙ не дава статути – той иска статути. ни#КОЙ не дава работа – той иска работа. ни#КОЙ не създава връзки – той ги руши. Както Ребин така и не стигна до близките си в Германия, нито до починалата си майка в Ирак. И защото, накрая, не студът уби Ребин. Ребин го уби ни#КОЙ.

Човек за едното име живее, казват по тези места. Не казват, че може без едното име да умре. А това променя всичко. Ребин – истинският човек Ребин – умря, и твърде малко хора ще разберат. И все по-малко това ще има значение. Докато ни#КОЙ изглежда някак вечен. А тази вечност е задължително за сметка на Ребин и още безчет други.

Освен ако не повтаряме имената на отишлите си от ръката на ни#КОЙ – някои от студ, други от глад, трети някъде по пътя, четвърти от излечима болест, пети в някоя мрачна улица, шести в отчаяния опит да направят от смъртта си вопъл за промяна. Те са безчет, и дори само единици да бъдат потърсени из аналите на Мрежата е по-ценно усилие от споделянето в несвяст на различни развития с един и същ ни#КОЙ. Поне в смъртта им да признаем, че са направили повече за затъпялия ни свят, отколкото фантомният КОЙ някога би могъл да разруши. Защото ни#КОЙ ги убива, за да може в смъртта си да му носят облекчение, и защото точно заради това ги оставя без имена още преди да умрат – за да се подсигури. Без имена в къщата без прозорци, в морето и по чукарите, в борбата за някаква промяна…

Няма как да не се сетя за следното стихотворение, което ми стана твърде близко покрай изготвянето на третия брой на dВЕРСИЯ и борбите, които водим по нашите си начини и с нашите възможности заедно в колектива на списанието. То е на Махмуд Даруиш, а преводът е на Мая Цонева.

Не познавам този чужд човек

Не познавам този чужд човек, ни неговите подвизи,

погребение видях и тръгнах след ковчега,

като другите със сведена глава от уважение. И не намерих

никаква причина да попитам кой е този чужд човек,

къде живял е, как умрял е – че причините

за смърт са много и сред тях е болката в живота.

Себе си запитах: Вижда ли ни той, или пък вижда

нищото и го боли за края? Знаех си:

ковчега няма да отвори, както с теменуги е покрит, та

с нас да се сбогува и да ни благодари, и да прошепне истината:

Що е истина?“

Може като нас той в тоя

час да сгъва сянката си. Ала той единствен

не заплака в утринта

и не видя смъртта, над нас като сокол кръжаща

– че жив е онзи, който братовчед е на смъртта, а мъртвите

спокойно спят, спокойно спят, спокойно; не намерих

и причина да попитам кой е този чужд

човек и как се казва? Не

проблясва в името му мълния, а пък вървящите подире му

са двадесет – без мене (аз отделно съм)

и пред църковната врата обърках се:

Той може би писател е, работник или бежанец,

крадец или убиец… без значение,

защото мъртвите са равни пред смъртта… и не говорят

а може би и не мечтаят.

А може би пък погребението на тоя чужд човек е мойто погребение,

но нещо свръхестествено го е отложило

по множество причини,

и сред тях: голяма грешка на стихотворението.

Заглавно изображение: Arben Selmani @ flickr.com

2 responses to “Ребин: всички или ни#КОЙ”

 1. Вчера е починал Ребин, бежанец от Ирак и сега във ФБ се говори за това. Не познавах отблизо Ребин, но познавах хора, които усърдно му помагаха в Харманли. Много е тъжно, че е починал толкова млад и по такъв начин. Дано след смъртта си да има този мир, който нямаше приживе. Бих искала, обаче, да споделя, че Ребин е от хората, за които са положени много усилия в Харманли ( и лични, и институционални) и за когото са похарчени немалко пари – за да получава медицински грижи, психологическа подкрепа, да си взема навреме лекарствата, да бъде облечен, да получи документи за самоличност. Документи за самоличност Ребин е получил няколко пъти, след което ги е продавал. Той имаше здравословни и психически проблеми, но също така и тежка наркозависимост. Имаше близки в Западна Европа, при които е можел да замине и от които е можел да получи помощ … ако тях ги е било грижа за него.

  Случаят на Ребин е тежък и сложен, но това е така не просто защото е бежанец. Много бежанци, включително в несигурност дали ще получат статут, живеят по доста различен начин – работят, учат език и пр. На хората като Ребин не е лесно да се помогне така, че да се измъкнат от това, в което са затънали и в повечето случаи се оказва невъзможно, дори и в страни, в които има по-добро отношение към бежанците, както и повече ресурси.

  Ребин живееше в София от известно време и се оказва, че доста хора са го виждали, познавали и правили опити да му помогнат. И все пак, Ребин живя и умря като скитник там. Нека да не използваме името му като оръдие, колкото и да са благородни каузите ни. Най-малкото не е добър пример, а освен това вярвам, че е най-добре ако говорим, да говорим истината.

  Like

  • Благодаря за информацията, не знаех някои от тези неща. Не би ми минало през ума да обвинявам конкретни места, специалисти и хора, че не са действали така или иначе, не го и правя. Не внушавам и че е починал просто защото е бежанец, или поне не съм имал тази идея и съжалявам, ако изглежда така от текста.
   Имат значение състоянията, за които говорите. Но истината е тази – човек умира в безпомощно състояние по улиците на София (впрочем никъде не коментирам, че всичко става точно защото става в България, нямам това на ум).
   Колкото до каузите и благородството, понякога човек просто си излива нещо – личните блогове имат такава функция. Доста повече трябваше да съм направил, за да понасям обвинения в използване на името на някого.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: